Athene

De Grieken zijn nogal van de oudheid en Peet en ik houden daar ook heel erg van. Onze bestemming op vrijdag, Athene, was in dat opzicht redelijk ultiem.

We hadden ons van tevoren bedacht dat we ons door een hop-on-hop-off bus van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid zouden laten brengen, maar kozen uiteindelijk voor een ‘eigen’ taxichauffeur die ons de hele dag zou rondrijden. Dat was mijn vader en moeder ook al eens goed bevallen.

Behalve over de monumenten die we bezochten, had hij ook over andere onderwerpen wel wat te vermelden. Zo vond hij de Europese investeringen in de Griekse economie maar weggegooid geld. Met dat geld zouden alleen de corrupte politici in het zadel gehouden worden, maar de gewone Griek merkte er niets van. In tegendeel: de salarissen gaan omlaag en de werkeloosheid stijgt, aldus onze chauffeur. “We need managers, not money.”

Ook vertelde hij dat voor de Olympische Spelen van 2004, die in Athene plaatsvonden, alle vervuilende bedrijven naar buiten de stad verplaatst waren en dat er sindsdien geen smog meer was. Maar wat dan die bruine wolk was die we vanaf de Acropolis over heel Athene zagen hangen? We vonden het sowieso geen fraaie, laat staan schone stad. Ook dat zie je goed vanuit een taxi, zeker met de raampjes open.

A propos Acropolis: dat is natuurlijk een van de must-go plaatsen als je in Athene bent. En we hadden geluk: juist deze vrijdag waren alle monumenten en musea gratis toegankelijk, zoals bij ons in een museumweekend. Dat scheelde ons alleen op de Acropolis al 20 euro p.p. Daarvan werd het uiteraard niet rustiger op deze altijd al drukbezochte plek. Je kon er over de hoofden lopen.

Er was ook een nieuw element aan de belevenis toegevoegd: een gratis optreden van The Whistling Bitches. Dat zijn chagrijnige Griekse vrouwen met een fluitje (dus héél belangrijk), die in de gaten houden dat niemand het marmer van de pilaren aanraakt. Mijn allereerste foto leverde me al gelijk een fluitconcert en een reprimande op. Schijnbaar had mijn elleboog of schoenpunt contact gemaakt met het heiligdom. Gelukkig kon ik met mijn vriendelijkste glimlach vierendeling ternauwernood afwenden… Ik kon er helaas niet voorkomen dat ik en plein publique ‘big time’ uit mijn broek scheurde. Nou ja, dat scheelt weer ruimte in de koffer op de terugweg.

Het mag duidelijk zijn dat de Acropolis (Grieks voor ‘hoogste punt van de stad’, en dat is het ook) een indrukwekkend bouwwerk is. Zo ook het Parthenon (foto 2), dat er deel van uitmaakt. En vanaf de heuvel waar dat allemaal op ligt, heb je een prachtig uitzicht op andere oudheidkundige monumenten, die we later nog bezochten. Zoals de tempel van Zeus (foto 3) en het eerste Olympisch stadion (waar de moderne Spelen begonnen en waar nog steeds elke vier jaar de Olympische vlam start).

We beklommen ook de heuvel naar het St. George klooster en maakten een rondje langs het oude en het nieuwe parlementsgebouw, de universiteit en de bibliotheek. Uiteraard werden we ook losgelaten in een souvenirwinkeltje en bij een visrestaurant, waarvan de eigenaren ongetwijfeld tot de inner circle van onze chauffeur behoren. Ach, dachten we nog, als ‘Europa’ het niet doet, laten wij dan maar zorgen dat het geld bij de gewone, hardwerkende Griek terechtkomt. En zo geschiedde…

Overigens aanbidden de Grieken zoveel goden, dat ze niet bang zijn om dood te gaan. Dat is in het verkeer goed te merken 😨. We waren blij dat we weer in één stuk aan boord van het schip konden gaan.

Als je zo’n cruise geboekt hebt, kun je zonder bijbetaling uitstekend eten en ook de buffetten zijn ‘gratis’. Maar je kunt je lunch of diner ook ‘upgraden’ en dan gaan eten in een van de meer gespecialiseerde restaurants, zoals de Pinnacle Grill of Canaletto. Wij hadden voor vanavond in die eerste gereserveerd en eerlijk is eerlijk, dat is wel een klasse apart. Met bijv. de mogelijkheid om een cocktail als aperitief te nemen (en ach, we waren er toch…), in een kleinere, gezelliger ambiance, met personeel dat mede daardoor meer de tijd voor je kon nemen. En ook de gerechten zijn van een ander niveau.

Nogmaals: het eten is normaal al prima, maar als je jezelf eens extra wilt verwennen… #tipjemijnerzijds #proost

Geef een reactie