40

40 Het leven begint bij 40… Voor je het weet ben je 50… Vanaf nu mag je aftellen… 🙁 Ik heb ze allemaal gehoord vandaag. Want precies 40 jaar geleden (vier dagennadat de allereerste internetverbinding gemaakt werd), ben ik geboren. Om eenuur of 5 ’s ochtends (ik ben nog steeds geen ochtendmens), de verwarming wasstuk (ik houd nog altijd meer van lente en zomer dan van herfst en winter).Maar ik vind verjaardagen niet zo heel belangrijk en het aanbreken van eennieuw tiental doet me niks. Hooguit is het een goede reden om weer eens metPeet uit eten te gaan, dus dat deden we vanavond. Spijkerpandjes_2Voor de tweede keer in twee weken at ik bij Restaurant DeSpijkerpandjesin Hilversum. Die pandjes werden halverwege de negentiende eeuw betrokken doorsmid Jacobus Spijker, wiens zonen later de Gouden Koets bouwden en grondleggerswaren van het automerk Spijker. Maar nu is het dus een restaurant, en een heelgoed restaurant ook. Ingericht in een combinatie van klassiek en modern, metveel grijze, zwarte, witte en zachtgroene tinten. Maar het belangrijkst isnatuurlijk de keuken, en wat wordt daar ambachtelijk gekookt zeg! Een mix vande Franse, Italiaanse en mediterrane keuken, met een dito wijnkaart. Ik heb nu twee keer het verrassingsmenu genomen (keuze uitdrie, vier of vijf gangen) en elk gerecht was een feest. Geen borden vol culinaireclichés, maar bijzondere (en bijzonder geraffineerde) combinaties vaningrediënten en kruiden. En het ziet er op het bord prachtig uit bovendien. Watte denken van dunne erwtensoep met zalm, paddenstoeltapenade en een chipjevan spek? Verzin het maar… Of schartong op een bedje van truffelrisotto met eenbalsamicodressing? Of een onovertroffen mals gebakken runderhaasje met groeneasperges, minispruitjes en een gegratineerde gnocchi van zo’n bijzondere soortdat ik het vergeten ben? Of een tarte tatin met ananas en gesmolten blauwekaas? Of een van boven gecarameliseerd griesmeeltaartje op een bodem vangebakken kruidkoek met speculaasijs op nougatinekruimels? Inderdaad: wij zijnvoor de vijfgangenvariant gegaan… Het klinkt allemaal een beetje snobistisch als je het zoterugleest, maar waar het om gaat, is dat het heerlijk smaakte. Bovendien werdbij elke gang een perfect passende wijn aanbevolen (en uiteraard geserveerd). Mocht ik me nog niet voldoende duidelijk hebbenuitgesproken, dan vat ik het graag nog even in één woord samen: aanrader!

3 gedachten aan “40”

  1. Oooooooo…..HEPPIE BEURSDEE!!! Heel erg gefeliciteerd!
    Hoe ik er nou bij kom dat je vrijdag jarig bent???
    Zie dat je het ‘lekker’ gevierd hebt!

    Dikke,dikke kus van Esther en Christon

Geef een reactie